Underhåll och rengöring av diskho

Hur man underhåller sin diskho

För att se till att din diskho är ren, utan bakterier och ser ny ut så bör du regelbundet underhålla den. Vilken sorts omvårdnad och underhåll som din diskho behöver beror helt på vilket material den är gjord av. Här följer några goda underhållsråd för de mest vanliga materialen:

Diskho i rostfritt stål

En diskho i rostfritt stål är relativ enkel att rengöra och underhålla. Men den bör ändå regelbundet underhållas för att förebygga repor och hack, och för att den ska fortsätta att se ut som nyinköpt. Rengör diskhon med handdiskmedel och vatten eller en mix av bakpulver och vatten. Skölj grundligt och polera med en mjuk trasa eller pappershandduk. Använd inte slipande pulver eller stålull då detta med säkerhet repar diskhon. Använd gummi- eller plastmattor i botten för att undvika att kastruller och porslin lämnar märken och repar ytan. Du han även använda lite vinäger eller ammoniak för att få ett än mer polerat utseende.

komplett guide till rengöring och underhåll av en diskho

Porslinsdiskho

Låt aldrig syror eller mat med hög syrehalt ligga kvar på ytan under en längre tid. De flesta diskhoar i porslin klarar inte syraangrepp och ytan blir missfärgad, eller till och med upplöses om tuffa medel såsom syra får ligga kvar för länge. Det är en bra idé att använda sig av plastmattor eller liknande för att skydda diskhon mot skador.

Stendiskho

Sten är ett poröst material så vissa ämnen kommer med säkerhet att missfärga din stendiskho. Dessa diskhoar tenderar också att absorbera fukt lättare om de inte skyddas på rätt sätt. Därför är det bra om man torkar upp spill på en gång så att man undviker beläggningar av biprodukter såsom salt, kalk, kalcium eller rengöringsmedel. De bör rengöras regelbundet med en svamp eller mjuk trasa och ett icke slipande neutralt rengöringsmedel och vatten, och sedan sköljas av ordentligt. (OBS! Använd aldrig syrahaltiga eller basiska rengöringsmedel eller slipande svampar!)

Koppardiskho

Diskhoar i koppar är unika då de är den enda sort som genom en naturlig reaktion med närmiljön bildar patina. Denna patina är unik för varje diskho, så de kan aldrig bli kopierade, och inte heller går det att skynda på processen. Koppardiskhoar finns i två vanliga sorter: de med en naturligt brun yta och de med en klarblank yta.

Använd aldrig hårt vatten eller syrahaltiga rengöringsmedel på en naturligt brun eller en klarblank koppardiskho då detta kan leda till fläckar. Om ni har hårt vatten i ert område så torka alltid ur diskhon varje gång du använt den med en mjuk trasa för att förebygga fläckar. Om diskhon kommer i kontakt med spill från kemikalier eller syra så uppstår med största sannolikhet en ljusare fläck. Denna kan tas bort med tvål och vatten, men kommer endast helt försvinna då diskhon utvecklat sin patina igen på stället.

Trädiskho

En diskho i trä har oftast ett lager av en naturlig lack som skapar en barriär mellan träet och vattnet. När du rengör en trädiskho så använd alltid en mild antibakteriell flytande tvål och en svamp. Använd aldrig tuffa kemikalier, slipande medel, skrubbsvampar eller blekmedel på ytan. Undvik också att hälla extremt heta vätskor på ytan av diskhon.